dilluns, 30 de maig del 2011

Jugant a l'atletisme. Final nacional 2011

Ja hem tornat de la final escolar del torneig "Jugant a l'atletisme", celebrat aquest any a Puertollano (27, 28, 29 de maig), amb la motxilla carregada d'experiències i amistats. Hem conegut a en Javier Bermejo (veure foto), actual campió d'Espanya de salt d'alçaria amb 2,28 m. També hem fet molts d'amics i amigues de Calahorra (La Rioja) i La Almunia (Aragó).














dilluns, 23 de maig del 2011

Una mà de redaccions: Pollentia


Max Arias Day

El vint de maig el curs de sisè vàrem anar a l'antiga ciutat romana de Pollentia al municipi d'Alcúdia. El primer que ens va dir la guia pel jaciment arqueològic, va ser com es dividia. Ens va mostrar com eren les habitacions, cuines i banys de les cases i les botigues fora de les cases. Després d'una estona de caminar, vàrem arribar a la zona on es venien les coses de millor qualitat i on vivien les persones més pobres. On les cases eren molt més petites que les primeres que vàrem veure. Al teatre va ser l'únic lloc on vàrem poder descansar. Ens va explicar que allà, la gent feia de tot, menys mirar l'actuació: jugaven a daus, parlaven, discutien... El darrer lloc que vàrem visitar va ser el Museu de Pollentia, on hi havien maquetes, monedes, escultures, instruments de cuina... L'excursió a Pollentia ens va encantar a tots.




Kristina Mihaylova Belnikova

El divendres denou de maig la classe de 6è A i 6è B vàrem anar a Pollentia. Primer vàrem berenar tots junts. Després vàrem anar a una escala i ens vàrem fer fotos. Després va venir una senyora que ens anava a explicar tot. Vàrem arribar i abans d'entrar ens vàrem explicar coses. Primer vàrem anar a veure cases amb totes les habitacions, encara que... solament havien fet un 10% d'excavació! Ens vàrem explicar moltes coses interessants com la manera de menjar i com es secaven les mans. Després vàrem anar al fòrum on hi havia botigues. Finalment vàrem anar al teatre i ens vàrem asseure a escoltar l'explicació. Però... estava tot plé d'excrements! Després vàrem anar a un Museu petit que hi havia estatues, monedes, pinall i moltes coses interessants. M'ha agradat però m'agradaria més que no expliquin tant i veien coses.




Jorge Gómez Andreu

Dia vint de maig, vàrem anar 6è A i B a visitar la ciutat romana de Pollentia. Quan vàrem arribar hi vàrem berenar a una plaça, després va venir la guia i ens va explicar unes coses. Ja dins visitàrem els carrers principals i la casa dels tresors, també vàrem anar al teatre hi nos vàrem asseure. Després vàrem anar caminant fins al museu on hi havia coses precioses i rostros, estatues sense cap, monedes, reconstruccions de les cases en maquetes... Finalment vàrem tornar on el bus ens esperava. Va ser emocionant!




Anabel Tejero Fragoso

El divendres, dia vint de maig vàrem anar a la ciutat romana de Pol.lèntia. Primer vàrem berenar i després ens vàrem fer una explicació de com i perque els romans vàren venir a Mallorca. Després ens ensenyaren la Portella, que és on vivia la gent; el Fòrum, és on comerciaven i el Teatre, per divertir-se i també algunes vegades s'utilitzava per reunions i convocar el poble. Al final vàrem anar al museu i havia un munt de coses interessants com estatues, mosaics, escriptures a pedres, joies, monedes d'or i coure... Havíem d'escoltar molt les explicacions i tot el que ens deien perque al seguent dia de classe tendriem control. A veure si trec bona nota, però segur que sí! Amb aquesta sortida que vàrem fer.



Iván Fuster Jiménez

Quan vaig anar a Pol.lèntia una dona ens va explicar el que podien fer o no fer. Ens va explicar que era cada cosa, com menjaven i convivien. També ens va explicar com era de gran la ciutat de Pol.lèntia, el va explicar tan, tan, tan bé que et podies imaginar tot. Vàrem anar a un museu, allà ens va explicar, aquella dona, on vàren trobar les coses (objectes) i també quan el vàren trobar perqué encara no hi havien acabat d'estudiar ni excavar objectes. En el museu hi havia caps de pedra, monedes, pulseres, collars, fotos de cascs antics, agulles fetes d'ossos d'animals que utilitzaven per cusir, és a dir, sabates, camises, pantalons... A jo sincerament m'agradat molt i ha sigut molt interessant.




Adrián Rodríguez Aguilar

Ahir vàrem anar a la ciutat romana Pol.lèntia i ha sigut molt interessant. Primer hem visitat el fòrum, hem vist com eren els patis i les cases dels antics romans. Després hem visitat el teatre a on es celebraven els espectacles romans. I finalment hem visitat el museu de Pol.lèntia i hem vist estatues d'antics romans i espases... I havia una pedra que hi havia escrit paraules i frases en llatí, l'antiga llengua dels romans. El que més m'ha agradat era el museu. Després ens hem anat al bus. Ha sigut genial!




Joaquín Fernández Molina

El dia denou vàrem anar en autocar a Alcúdia a la ciutat romana de Pollentia. Una dona ens va explicar un munt de coses i ens va dir que no es podia agafar ni una pedra, que si l'agafaven era un delit. Vàrem anar al teatre romà i a les cases on vivien abans els romans i ens va explicar tot i ens va dir que també hi havia tombes. Després vàrem anar al museu i també vàrem veure un munt de coses. Vàrem veure com escrivien els romans, les seves eines antigues de cuina, estatues de fa més de dos mil anys. Va ser divertidissim!



divendres, 20 de maig del 2011

Visita al jaciment arqueològic de Pollentia


Avui divendres, dia 20 de maig, l'alumnat de sisè i els tres professors acompanyants hem visitat el jaciment arqueològic de Pollentia (Pol.lèntia en català), situat devora les murades d'Alcúdia, a més del Museu, a on estan les troballes més importants de l'antiga ciutat romana: escultures, ceràmiques, monedes, etc. Els objectius d'aquesta sortida didàctica han estat el coneixement d'una mostra del urbanisme i les formes de vida de la cultura romana i la valoració del patrimoni històric de Mallorca.








dimarts, 17 de maig del 2011

Homenatge als padrins

Avui dia 17 hem celebrat l'homenatge als padrins de l'alumnat de 6è. Ha estat un acte molt emotiu i de reconeixement de la figura del padrins i padrines. Lectura de redaccions, paraules de agraïment, regals, mostres d'estima... Un acte per no oblidar mai. Gràcies a tots per la vostra implicació.








CONCURSO LITERARIO “¿QUÉ SON PARA TI TUS ABUELOS/AS?


PRIMER PREMIO

            Los abuelos son un ejemplo vivo de experiencia y sabiduría. Dentro de la familia o el clan de las sociedades primitivas, los mayores, jugaban un papel importante y era reconocida su experiencia y su saber, en la toma de decisiones, siendo el jefe del clan normalmente una persona mayor.
Ya en épocas más recientes también está registrada la autoridad moral de las abuelas como patriarcas o matricarcas de una familia, organizándose ésta a partir de los abuelos.
         A lo largo de la historia es conocido el respeto y obediencia guardado a los ancianos del poblado, la tribu o simplemente de la familia.
         La relación de abuelos con los nietos, ha sido siempre fluida al no recaer sobre estos la obligación de dar órdenes, la cual corresponde a los padres. Es por esto que se da esta complicidad entre abuelos y nietos.
Hoy en nuestra sociedad frenética y vertiginosa, las abuelas han perdido el papel que les corresponde y parece que su única misión es la de cuidar a los nietos, trabajo que no les corresponde. No se valora su experiencia y su conocimiento de la vida, precisamente por haber vivido más. A veces parece que son un estorbo y se les interna en residencias. Yo como tengo a los míos lejos, en el pueblo de mis padres, en Salamanca y no he podido disfrutar de ellos, esto no me gusta. Los abuelos han de envejecer con sus hijos. Debemos tratar de mantener la unidad familiar, sin necesidad de insistir en el modelo de familia tradicional., pero en el de los valores auténticos: el respeto, el cariño, la amistad, la obediencia a los que son parte de nuestra existencia, los abuelos.


Alberto Sánchez García
                                                                               



SEGUNDO PREMIO

Mi abuelo es dulce como un flan de chocolate,
mi abuelo es bueno como el jugo de melón,
mi abuelo es sabio como veinte diccionarios
¡es que mi abuelo es un abuelo superior!
Mi abuelo tiene cien gallinas y un caballo,
mi abuelo siempre tiene la razón,
tiene gracia, tiene coco, mi abuelito es especial,
unos piensan que está loco ¡y es genial!

Mi abuelo tiene una raqueta con pedales,
mi abuelo tiene un patinete nadador,
mi abuelo tiene unos zapatos que andan solos
¡es que mi abuelo es un magnífico inventor!
Mi abuelo tiene una avioneta submarina,
mi abuelo tiene un submarino volador,
tiene gracia, tiene coco, mi abuelito es especial
Unos piensan que está loco ¡y es genial!


Sharon Pinedo
                                                                          


 TERCER PREMIO
Los abuelos son las personas
que casi siempre me emocionan.
Ellos siempre nos han acompañado
¡y nunca me han dejado de lado!


Estén vivos o estén muertos
siempre estarán en nuestro pensamiento.

A los míos los quiero mucho
siempre los querré
nunca los olvidaré
pues en mi corazón los tendré.

Mi abuela me hace comida rica
que me quiero zampar
pero cuando no me gusta
me tengo que aguantar.

Cuando yo estaba enfermo
ella pastillas me daba
y entonces mi salud
cada día mejoraba.

Mi abuelo es un manitas
esté en la edad que esté
pero lo que más le gusta
son las salchichas o el buen puré.


Adrián García Ríos

dimecres, 11 de maig del 2011

Treball de recerca: Pollentia / Pol.lèntia


Abans de la visita al jaciment arqueològic romà de Pol.lèntia (Alcúdia, divendres 20 de maig), un dels més importants de les Illes Balears, farem un treball individual de recerca sobre l'antiga ciutat romana i les excavacions fetes fins ara. El treball s'ha d'entregar abans dia 19 de maig. Comença ja i no esperis al darrer moment.

Títol: "La ciutat romana de Pollentia"

A tenir en compte:

a) Cerca informació a les enciclopèdies, llibres monogràfics, diccionaris enciclopèdics, internet, llibres d'Història, etc. La biblioteca de la nostra escola ofereix molt de recursos.

b) Selecciona i organitza els continguts en apartats temàtics.

c) Redacta el treball, en català i a mà o amb l'ordinador.

d) Prepara la presentació: portada amb les dades personals i fotografia del jaciment, índex, subtítols dels apartats temàtics, fotografies o dibuixos, fonts de consulta.

dimarts, 3 de maig del 2011

Els perills d'internet

Avui dimarts 3 de maig, l'alumnat de 6è A-B ha rebut la visita de dos agents de la Guàrdia Civil especialistes en ciberdelinqüència. Tothom ha quedat ben informat de les avantatges que possibilita el bon ús d'internet, però també dels perills que entranya l'ús incorrecte de la xarxa i sense la supervisió familiar.